Angerkogel po čtvrté a hledání Wurzeralmu

| 1 Comment

Když nevíš, kam z Budějc na skialp, vyraz do Pyhrnpassu. A když jsi i tam bezradnej, jdi na Angerkogel. Bez velkýho špekulování, jsem o posledním adventním víkendu vyrazil tam, kde to bylo fajn poprvé, podruhé i potřetí. A i teď, napočtvrté, s prodlouženou trasou.

V sedle Pyhrnpass je nový placený parkoviště (4 eura/auto/den)

V Pyhrnpassu bývá poránu dost narváno. Brzkým start od auta v 7:30 tuto nepříjemnost eliminuju a mířím známou trasou přes Hintersteineralmy do gajblu Gschwandgraben. Po celý výstup nepotkám ani živáčka a vyrušují mě jen fantastický výhledy na Pyhrgass vylejzající z ranního mraku.

Hintersteineralmy ještě spí, nahoře už se to barví
Pyhrgass vylejzá
Dneska to vypadá na dobrý počasí
Na lesní cestě nad výšvihem Gschwandgraben
Krásný ráno a nikde zatím ani noha

V lese je ještě ve stínu chladno, ale nad kosůvkou, na sluníčku, je to na opalování. U kříže na Angerkogelu kromě Ježíše potkávám dva elasťáky, kteří už mastí dolů. Já si vychutnám panorama i svačinu a v jedenáct pokračuju sice taky dolů, ale opačným směrem, na sever.

Nad kosůvkou vylejzá Xeis
Angerkogel s výhledem na Grimming a Dachstein
Ježíši Kriste, tady je krásně
Pyhragass, Bosruck a další vršky směrem na východ
Waršánek. Tímhle směrem budu pokračovat.

Sfoukaný sníh pod vrškem nevypadá moc slibně, ale stačí pár výškových metrů a bez kontaktu sjíždím k bývalému Angereralmu a dál do sedla Angerersattel, kde stojí malebná chaloupka Luckerhütte, která je nejen krásná, ale i otevřená.

Luckerhütte
V nouzi si můžeš nařezat

I dál mě čeká putování neznámem. Přes krasové a kosůvkové houpáky to stáčím na východ a nakonec se po drahném úsilí se dostávám pod známý Stubwieswipfel. Středisko Wurzeralm je ještě zavřené, takže občerstvení probíhá jen z vlastních (docházejících) zásob a tak to pomalu stáčím zpátky a přes Gscheidriedel se dokroužím na Pyhrnpass. Zas to tu bylo dobrý!

Azuro a zákěřný toteskový houpáky
Stubwieswipfel
Nasáváme déčko
Na pistě kolem Gammeringu je nával.

Takhle zhruba jsem to prošněroval:

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Údolím Loigis na Pyhrner Kampl a Torstein |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*