Laowa 9mm/2.8 – pár gramů, které rozšíří vaše obzory

| 0 comments

Už pár let se kromě té horolezecké snažím odlehčit i fotografickou výbavu. Před pár let jsem odhodil dříve vysněnou fullframe zrcadlovku, ale i tak jsem cítil, že je prostor pro další redukční dietu. Aspoň pro focení v horách.Byť je objektiv 10-24 mým nejoblíbenějším, pro naprostou většinu fotek používám to nejširší možné ohnisko

Fujifilm X-T2 + Laowa 9/2.8

Fujifilm vyrábí skvělé objektivy, o tom nemůže být sporu. S Fujinonem 10-24/4 jsem toho za poslední 4 roky nafotil bezkonkurenčně nejvíc a nemůžu si ho vynachválit. A nedávno byl na trh uveden ještě širší a ještě světelnější 8-16/2.8. Ale kdo se s tím má tahat! Nemluvě o ceně. A protože to nevypadá, že by od nich v historicky krátké době mělo vyplout nějaké ultraširoké pevné sklo, nezbývalo, než se podívat do nabídky alternativních výrobců. Vyhrála to čínská Laowa 9/2.8.

Fujifilm X-T2 + Laowa 9/2.8

Pokud je pořádný širokáč to, po čem toužíte a obejdete se bez autofocusu, zbystřete. Vzhledem k mé bohaté osobní zkušenosti s objektivem Fujinon 10-24 je nasnadě, že ho budu porovnávat právě s ním. Čistě papírově to vychází takto:

Fujinon 10-24 mmLaowa 9 mm
úhel záběru 110° – 61.2° 113°
světelnost42.8
hmotnost410 g215 g
rozměr ø 78.0mm x 87mm ø 53mm x 60mm
cena24.990 Kč15.990 Kč

Asi jste se teď, stejně jako já, zarazili nad tím úhlem v kontextu ohniskové vzdálenosti. Ale nezabrušujme do technickým paradoxů, jde nám přece o to, jak se s objektivem fotí. Záběr je zkrátka hodně široký! Jak ostatně dokazují fotky níže. A pokud by vám ani to nestačilo, koukněte po rybím oku Samyang 8/2.8, které s Laowou sdílí mnohé podobné charakteristiky. A co se týká ostatních parametrů, zdá se, že Číňan vede na všech frontách.

Fujifilm X-T2 + Laowa 9/2.8

Přeskočím i kapitolu o tom, kolik EV je vinětace v rozích a pustím se rovnou do praktických zkušeností. Je to vlastně ohromně jednoduché. Díky pevnému ohnisku nestojíte před rozhodovací paralýzou jestli zoomovat a manuální ostření je přes prvotní rozpaky také jednoduché jak facka. Nastavíte zhruba 1 m a při cloně f8 budete mít ostré vše od půlmetru do nekonečna. Takže vám zbude fůra prostoru a energie na zachycení té správné kompozice a kýženého okamžiku. Ale jinak ostří už od 12 cm.

Chování v protisvětle při maximální cloně. Glocknerwand, 1/250s, f22, ISO200

Pokud patříte k pravověrným „hvězdičkářům“, tj. fotografům, kteří si rádi přicloní a zamíří do slunce, vězte, že tvar clony vykreslí poměrně příjemný tvar s 13 cípy. Pokud teda dobře počítám. Poměrně specifické jsou ale v protisvětle odlesky, které jsou dobře viditelné na přiložených fotkách i videu. Osobně mě lensflare Laowy nijak neuráží, ale nechám na vašem posouzení, zda je vám také sympatický.

Chování v protisvětle při maximální cloně. Glocknerwand, 1/125s, f22, ISO200

Prohlédněte si fotku výše v plném rozlišení. Ta níž je naopak taková nouzovka, ale na to, že byla ještě hluboká noc, foťák jen halabala opřený o batoh a k tomu nebyl žádný čas na dlouhé pózování, nevyšlo to zcela špatně.

Když se světla nedostává. Dent Blanche, 0,8s, f2.8, ISO6400
Za svítání. Dent Blanche, 1/125s, f16, ISO1000

Focení s tímhle sklem jsem si vždycky dost užíval. Ohnisko dostanete brzy do oka a tak stačí jen vytáhnout foťák a pálit. Občas je to i rychlejší, než kdybyste měli objektiv s autofokusem. Zprvu jsem si musel dávat pozor na to, aby se mi v brašně nepovolila sluneční clona, ale když se závit utáhne na krev, drží. Objektiv má sympatický průměr filtrů 49 mm, takže vás nezruinuje ani tento doplněk.

Krátký čas a standardní clona. Dent Blanche, 1/600s, f8, ISO200
Maximální clona, vysoké ISO a lensflare. Traunstein, 1/110s, f22, ISO6400

Potěší i při natáčení

Laowu jsem si oblíbil i pro video. Má pěkné podání barev, dobrý kontrast a ostrost a díky velké hloubce ostrosti se nemusím moc starat o ostření. Naopak mám jistotu, že při záběru velkého celku bude vždy zaostřeno a AF se nechytne něčeho nepatřičného.

  • Prohlédněte si níže krátký sestřih z výstupu hřebenem Glocknerwand. V 0:16 je dobře vidět chování objektivu v protisvětle.
  • Další video, které jsem natočil na Laowu si můžete prohlédnout zde.

Resumé ve 4 větách

Pokud hledáte co nejmenší, nejlehčí a cenově dostupný širokáč se skvělým optickým výkonem, už dál nehledejte. Mě osobně Laowa 9/2.8 nejen uspokojila, ale předčila mé očekávání. Do hor je to podle mě skvělá volba jak na fotky, tak video. Aspoň do té doby, než se Fujifilm vytasí s nějakým tím 10/2.

Zakoupením objektivu přes tento odkaz mě drobně podpoříte a nezaplatíte ani korunu navíc. Vy naopak můžete na technice ušetřit registrací ve Fujiclubu nebo využitím Cash back akcí na Fujifoto.

Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*