Skialpový křest na Hochschwungu

| 1 Comment

Už když jsme před lety byli s Janou a Peťou v zimních Tennengebirge na sněžnicích, říkali jsme si, že to příště bude chtít přesedlat na skialpy. A vida, stačily pouhé čtyři roky a podařilo se nám tuhle akci uskutečnit. Trpělivost ale přinesla své ovoce, protože nám uplynulý víkend na skialpovou premiéru vyšly prakticky ideální podmínky.

Někdo vstává v pět, někdo v osm, ale potkáváme se úspěšně na parkovišti v údolí Gulling

Pro inspiraci nám opět skvěle posloužila štýrská skialpová bible. Z dojezdové vzdálenosti do tří hodin vybíráme tentokráte Rottenmannské Alpy, míříme do údolí Gulling a v merku máme zdejší nejoblíbenější túru na vrchol Hochschwung. A nejdeme sami. Po dvou letech jsme se taky v horách nahnali s Tomem a Kačkou!

Od rána vymetýno
První výškový metry po místní mikrosjezdovce
Cvičíme otočky a doufáme, že tudy nepojedeme dolů. Pojedeme!

Po krátkém úvodu po urolbované louce začíná oblíbený tankodrom lesem, který je výživný při výstupu a ještě výživnější o pár hodin později při sjezdu. Následně narazíme, k našemu nemalému překvapení, na prohrnutou lesní cestu uprostřed kopce pak už se skrz řídnoucí modříny prosmýkneme na louky s výhledem. Hochschwung je na dohled a zdaleka na něj nejdeme sami.

Kolem 1700 metrů vykoukneme z lesa a vykoukne i Hochschwung
Na druhé straně údolí Hochrettelstein a další vršky Wölzských Taur
V sílícím větérku stoupáme k hřebeni

To, co z dálky vypadalo prudce je naštěstí mírný svah. Mírný ale není vítr, který naopak sílí a který odmetl z hřebene skoro všechen sníh. Jako většina ostatních tak nepokračujeme po travách k vrcholu a otáčíme v sedle. Máme v nohách bezmála 1000 výškových a šetříme síly na zítřek. Výhledy na známý i neznámý kopce jsou fantastický.

Hřeben je pečlivě vyfoukaný. Na zadní vrchol Hochschwung nakonec nejdeme
Tom dělá, že nefouká a ještě za sebou schovává Grosser Bösenstein
Na těhle špejlích že mám jet dolů?

Sjezd horní plání je navzdory (nebo díky) četným stopám příjemný a Jana s Peťou se ním popasují jako kdyby skialpovali odmalička. Největší zkouška ale čeká, jak bylo předesláno, dole ve strmém lese. Mysleli jsme si, že tudy sjezd nepovede, ale nakonec z toho byla solidní škola rychlých oblouků. I tam jsme to ale zvládli se ctí a jediné pády se tak odehrály až dole na prakticky upravené louce. Holt se ty skialpové lyže chovají jinak, než tuhé slalomky. Je teprve brzké odpoledne a náš program je jasný. Dát si šlofíčka, abychom měli energii na hlavní spánek dne. A na zítřejší túru.

Hochschwung je populárka a to zaslouženě.
Tady jsme spali a bylo nám tam dobře. Čekala nás klasická rakouská pohostinnost a na nástup nedělní túry jsme to měli 10 minut autem.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Nedělní Sonntagskogel |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*