Skialpový tuplák – Wilde & Rote Wand

| 1 Comment

I v nejbližších horách je pořád co objevovat. Počtvrté vyrážím na otočku do Totesek. A tak zatímco v druhé části dne vyrážím na populární a známou Rote Wand, ranní túrou objevuji mně neznámý, ale skialpinisty rovněž nadmíru oblíbený, kopec Wilde nad Vorderstoderem.

Parking u pily ve Vorderstoderu. V sedm ráno 2 auta, o tři hodiny později 100 aut.

Ještě v pátek večer byl skialpový plán na sobotu zcela jiný. Jenže kamarádi kvůli stávce auta nedojeli a tak ve čtyři ráno vybírám, co s brzce načatým dnem. Bez dlouhého špekulování sáhnu po první neznámé túře, která mi padla pod ruku a před sedmou už parkuju ve Vorderstoderu (parkovné 5 eur/5 hodin). Nikde zatím ani noha, přitom by túra na Wilde měla patřit mezi ty velice populární.

První výhledy patří Sengsengebirge

Samotu při výstupu samozřejmě kvituju. Jde se nejdřív po bývalé sjezdovce a pak modřínovým lesem, jak je tady zvykem. Pod chaloupkami Wilde Alm je to docela strmý. Pak už stromy řídnou a taky se slunci daří probojovat skrz mlhu. V pláních pod vrškem je nádherně.

Dala by se krájet
Zachumlanej Wilde Alm
Konečně vykouklo!
Hřeben Schafkogel nad Hinterstoderem

Wilde je vlastně takovej kopec, nekopec. Nejen, že je to jen pahrbek na hřebeni, ale navíc je to na mapě označené jako Brennert (1881 m). Křížek je spíš vzpomínkový, než vrcholvý. Panorama se tu ale nabízí skvostné. Na dlouhý hřeben Warschenecku a když by zrovna nebyly mraky, tak i na Priel a Spitzmauer. Chvíli si užiju tyhle imaginární výhledy a frčím dolů.

Wilde, respektive Brennert (1881 m)
Pózovačka na Wilde před neexistujícím Prielem
Warscheneck, hrouda na obzoru
Pláně z Wilde na sever jsou placatý, plezírový a prašanový

Sjezd je na začátku fantastický. Nahoře vydržel prašan a v pláních je dost nerozježděných míst. V lese je to nejdřív příjemný a strmý slalom, ale volné linie ubývají pod 1300 metrů už je kvalita sněhu na pováženou. Když navíc na úzké lesní stezce míjím stodvacátého skialpinistu, uznávám, že zkazky o oblíbenosti túry neklamaly. Závěr nad Vorderstoderem je nepříjemný boj v krustě a na parkovišti jsem rád, že v najdu svoje auto. Je 10:30 a vymýšlím, co dál.

A les pod nimi pak klasicky strmej jak blázen
Krustový tankodrom na bývalé sjezdovce nad Vorderstoderem
Z Rossleithenu od mlejna skrz modříny…

Po hodinové pauze, která z největší části zahrnuje hledání místa na zaparkování (nakonec jsem to upíchl na posledním místě až tady) vyrážím na klasiku všech klasik. Z Rossleithenu na Dümlerku. Nohám se nejdřív nechce, ale pak se zatáhnou. Díky pokročilé době už zas nepotkávám skoro nikoho.

K nejoblíbenější budějcké horské chatě
Špičatec Stubwies vykoukne všude

Dümlerka je obsypaná lidmi (překvapivě dobrou půlku tvoří sněžničáři). To mě, plachého chlapce, trochu vyleká. Navíc se vyloupnul krásný den a tak se rozhodnu dotáhnout to až na Rote Wand. Je sem šlápnutá komfortní stopa a tak ve dvě zdravím kříž. Sjezd je nakonec lepší, než jsem čekal. Nahoře prašan, pod chatou dobrodrúžo, na lesní cestě závody v korytě. Jen nohy s 2300 nastoupanými metry už žádají odpočinek. Tak zas někdy!

Liduprázdný Rote Wand. V ten den k neuvěření
Poprosit stehna o zbytky sil a hurá dolů!
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Krása Kubí, den jak malovanejN44L – akorát mě z toho bolí nohy a záda už při čtení…

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*