Nedělní Sonntagskogel

| 1 Comment

Kam jít v neděli jinam, než na Sonnstagskogel! Po předchozí skialpové iniciační túře jsme se přesunuli jen o pár kilometrů jižněji, do Triebentalu. Že je to v tomto údolí hezké v létě jsme zjistili už před časem, ale toto byla sněhová premiéra. Šli jsme najisto a vybrali zdejší klasiku. Parádní trasu, která kromě velkolepých kulis a nenáročného profilu nabídla i zážitkovou vrcholovou hřebenovku.

Vypadá to na ranní idylu, ale je mrazivých -17 stupňů

Už dole v Triebenu bylo jasné, že nás čeká krásný a jasný den, ale jak jsme se postupně nořili do Triebentalu, imaginární rtuť teploměru klesala do velice reálných a záporných hodnot. Nejdřív jsme tomu ani nechtěli věřit, ale když jsme na parkovišti vystoupili z vyhřátého auta a začali na sebe kvaltem házet všechny vrstvy oblečení, uznali jsme, že těch -17 stupňů sedí.

Sonntagskogel je vidět už od auta, je to ta malá špička vpravo

Stejně jako mnoho jiných problémů dnešního světa, i zimu po těle naštěstí rychle vyřeší chůze do kopce. 500 výškových lesem uteče jako nic a u Steiner Almu si už dokonce dáváme pauzu na sluníčku. Před námi šlape do sedla početná grupa s nášivkami Bergrettung, takže víme, že můžeme bez obav pokračovat.

U Steiner Almu vykoukneme z lesa. Hřeben na obzoru zleva doprava je naše cesta.
Do Triebener Törl je to šláplý krásně. Vlevo Gr. Griessstein.
I tady úřadoval vítr
Na Griessstein vede odvážný cikcak gajblem, my máme na hřebeni naštěstí sněhu dost

Ze sedla Triebener Törl pokračujeme po hřebeni doprava. Jdeme v domnění, že máme cíl nadohled a nadosah. Jenže když se za příležitostných poryvů větru dostaneme na vzdálený horizont, zjišťujeme že je vrchol Sonntagskogelu ještě o kus dál a výš. Ve výšce asi 2100 metrů zapíchneme lyže a jdeme do dojít svých.

Vyhlídkové vandrování po hřebeni
Dneska nám promítají Xeis
Ty palčáky si raději nechám
Už jsme si mysleli, že jsme tam, ale vykoukl na nás ještě další vršek
Skidepo. Zbývajících 130 výškových vezmeme na botách.
Na hřebeni je pár strmějších úseků
Na Sonntagskogelu s výhledem a zmrzlýma rukama

Závěrečný hřeben se nejdřív zhoupne a v závěru přichystá pár solidně strmých úseků. Naštěstí je tu vyšlapané schodiště. Na vršku kvůli větru a zmrzlým rukám moc neotálíme a po výhledu vůkol mažeme zpátky. Přemýšlíme taky, kudy to slyžujeme.

Z vršku na sever máváme Dachsteinu
Vzal s sebou lyže a vyslal to do JV svahů
Opatrně zpátky
I tady dost foukalo
Nakonec sjíždíme od lyží na SZ. Vyfoukaných je jen prvních 30 výškových.

I když popisy diktují sjezd po trase výstupu, nám se zalíbí trasa ze skidepa na severozápad. Jede tudy většina skialpinistů, není tu na rozdíl od hřebenu do Triebener Törl žádný protisvah a zdejší terén také slibuje hezčí sjezd. Prvních pár metrů sešoupneme mezi drny a pak už si užíváme příjemnou lyžbu.

3, 2, 1…
Sjíždíme do kotle směrem na Geierkogel a pak to stáčíme doprava k Steiner Almu a odtud lesem kolem výstupovky

Od Steiner Almu dolů už je to stará dobrá lesní rallye, ale v té už máme praxi. Když se kolem půl druhé na sluníčku přezouváme z lyžáků, ani se nám nechce věřit, že tu byla ráno taková kosa. Tahle túra vyšla fakt parádně. Tak snad příště dřív jak za 4 roky!

Krasavice na parkovišti
Umělecké ztvárnění nedělní túry dle Kačky (o umělecký rozmaz se postarala Anička)
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. – 17 st. …. ďábelská akce…

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*