Repete v Rébuffatovi

| 0 comments

Ani čtvrtý den jsme nezaháleli. Ono to při pohledu na skvělou předpověď ani nešlo. Zas jsme vyrazili první lanovkou na Midi a sprintovali pod největší místní klasiku – cestu Rébuffat – Baquet v jížní stěně. Takhle linka má díky pěknému lezení a extrémně krátkému přístupu ale jeden zásadní nedostatek – skoro vždycky se na ni stojí fronta.

Zas první lanovkou. Zas na Midi. Už třetí den v řadě.

Když jsme šli o den dříve na Pointe Lachenal, zela jižní stěna Midi prázdnotou. Teď jsme sice taky jeli první lanovkou a přidali do kroku, ale pod nástupem už jsme si museli i tak chvíli počkat. Jedna dvojka spala nahoře na chatě a druhá parta nás předběhla druhou variantou nástupu. Nejdřív jsme z toho byli trochu v tenzi, pak jsme ale začali lézt, postupně jsme rozmrzli a začali si lezení jako vždy užívat.

Mažeme pod stěnu ať nemusíme stát frontu.
Ani spěch z první lanovky nám nebyl nic platný. Předběhli nás lezci, kteří spali na Cosmique.
Silva na bočním nástupu.
Dneska to bude spíš kryoterapie než opalovačka.
Hned úvodní 5c stojí za to, zvlášť když necítíte žádné prsty.
Vyndej toho frienda a pak musíš opatrně.

Tuhle cestu jsme lezli už před 8 lety s Jagyčem a Bosákem, ale já jsem si z toho s mou lezeckou sklerózou pamatoval pramálo. Navíc jsme tehdy nedolezli až na samotný vršek, takže jsem si cestu rád zopáknul a Luky se Silvou si taky rádi zkusili tuhle místní populárku. Linka je proslavená především kvůli spáře v druhé (někdy třetí) délce. Ta se točí jako had do písmene „S“ a je to zároveň klíčové místo celé vícedélky. Je to místy jemný, ale naštěstí ne tak dlouhý. Jen kdybychom neměli ještě tak zmrzlý nohy!

Před námi je rušno, tak si uděláme ještě jednu pětimetrovou délku.
Luky nalejzá do tý slavný délky.
Zas se vezu na líným konci lana. Fotil Luky.
Guide sympaťák leze „eskovou“ spáru v druhé délce.
Silva nastupuje do třetí délky

Lezeme dál. Krása lezení si drží svůj montblanský standard. Žula je pevná, hrubá, oranžová, krásná. Užíváme si spáry a kouty a mírně nás vypeče jen varianta v 7. délce, do které naplujeme a musíme se probojovat nepříjemným žlábkem. Už se ale blížíme k vrcholu.

Tahle délka za 5c (podle topa teprve třetí) taky v jenom kroku potrápila.
Zas ty spáry a kouty. Už si začínáme zvykat.
Konečně jde lézt bez péřovky. A výhledy zas nemají chybu.

Dolézáme na pravý hřeben a čeká nás poslední délka. Plotna, kterou je možné přelézt volně údajně za 6b. Luky to nejdřív prubne, ale pak se kolektivně shodneme, že se rádi spokojíme s A0. Háknem pár temp v jemné plotně a už jsme na vršku žulové homole. Zbývá jen slanit na vyhlídkovou plošinu, prokličkovat mezi davy turistů, sjet lanovkou do Chamonix a skočit za volant, abychom dojeli domů dřív, než nás dožene únava.

Před poslední, pro většinu lezců hákovací, délkou.
Nechali si věci pod nástupem a tak frčí dolů.
Silva zkušeně hákuje finální plotnu.
Na úplným vršku pod dohledem turistů.
Tenhle sestup si necháme líbit. Na jedno slanění rovnou do lanovky.
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*